Plusresan

En resa genom IVF:er, graviditet, lungemboli, komplikationer, Pylorusstenos, operation i Uppsala och det oändligt lyckliga slutet.

I huvudet på din bebis

Vi har köpt en bok som heter I huvudet på din bebis. Skriven av Maria Zamore. Jag ser fram emot att plöja igenom den.
Lite om boken:

Ur förordet:

Den nya syn på barns utveckling, behov och omvårdnad som har vuxit fram under senare tid, har lett till ett paradigmskifte, en genomgripande förändring av grundläggande antaganden och tankemönster, menar en del.

>> Låt dem vädra lungorna, det är bara nyttigt <<, sa experterna förr när bebisarna skrek – och så varnade de för att barnen skulle bli bortskämda om föräldrarna tog upp dem. Små bebisar kan inte le, sa de också. Det där som såg ut som ett flyktigt leende var bara en grimas – ett tecken på att barnet hade magknip eller tarmbubbel. Inget att bry sig om.

Och där stod de nyblivna mammorna och papporna och kände sig fåniga för att de blivit varma av glädje över ett magknip, eller fick dåligt samvete för att de vyssjat sitt ledsna barn i famnen, eller låtit det amma sig till ro.

Men föräldrarna hade ju rätt. Mycket av det som mammor och pappor i alla tider har sett och förstått om sina barn är numera belagt och föremål för forskarnas intresse. Kunskapen om barn har vuxit enormt under senare år. Tack vare videokameran har forskare kunnat filma barns beteenden, reaktioner och förmågor och sedan studera dem i detalj. Detta har lett till ny kunskap, och den i sin tur har skapat nya teorier om barns utveckling – teorier som kan hjälpa oss som är föräldrar att förstå och stödja våra barn. Idag vet vi t ex att bebisar inte kan skämmas bort. Vi vet att det bästa vi kan göra när vårt barn skriker är att följa vår instinkt: att ta upp barnet och vara nära. Idag vet vi också att redan mycket små barn kan samspela med sina föräldrar.

Maria Zamore är reporter på tidningen Vi Föräldrar och har två barn. Genom åren har hon skrivit många artiklar om föräldraskap, barnpsykologi och de första årens utveckling. Boken bygger på aktuell kunskap om barn och intervjuer med forskare, psykologer, läkare, bvc-sjuksköterskor och andra. Hon har dessutom pratat med ett stort antal föräldrar.

20130814-163049.jpg

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: